FSCONS 2012

Förra söndagen trotsade jag min då kaxiga förkylning och besökte FSCONS på söndagen. FSCONS eller Free Society Conference and Nordic Summit försöker hamna mitt mellan teknologi, kultur och samhälle och har därför ett vitt spann av föreläsningar. I år var bland annat Projekt Runeberg, Debian och Wikimedia representerade. Jag höll mig mest till teknologispåret men lyckades träda utanför mitt vanliga territorium åtminstone vid en föreläsning.

  • Creating Realtime Graphics in Realtime (Jonatan Wallmander): Jonatan presenterade VSXu, ett grafiskt verktyg för att skapa 3d-effekter i realtid. Gränssnittet kan jämföras med ett upphottat labView där man drar kopplingar mellan block för att skapa effekter. Fördelen med verktyget är att resultatet av alla förändringar man gör, alla parameterjusteringar och vad man nu kan tänka sig göra när man skapar 3d-effekter syns direkt.
  • Give me an hour (Jonatan Walck): Give me an hour var inte det tänkta namnet för presentationen men det passade ypperligt då det handlade om NTP (network time protocol) och tidsmätningar generellt. NTP levererar tid i UTC (Coordinated Universial time) vilket är TAI (Temps Atomique International) + en skottsekund. TAI definerar en sekund som 9,192,631,770 energi förändringar i Cesium-133. Tyvärr kan man inte mäta energiförändringarna tillräckligt noga för att ett atomur ska klara av att ge precis tid utan mätningar från atomur värden över körs genom en matematisk modell för att ge en precis tid (till en viss grad). Problemet med NTP i dagsläget är att NTP-servrarna inte använder något authentiseringsprotokoll vilket innebär att det är lätt att ersätta NTP-servrar och ge en helt ny tid till en dator/nätverk. Detta kan leda till en rad olika säkerhetsrisker och problem.
  • Generous Innovation (Allison Randal): Allison pratade mycket om fördelarna med en affärsmodell baserad på de principer som driver Fri mjukvara. Vill man göra affärer på fri mjukvara är det support och tjänster man får sälja istället för en produkt, man kan se att detta är något som är på frammarsch även hos de stora företagsjättarna även om de inte går lika långt. Fördelen med den fria mjukvaran är att kunderna inte är lika låsta till ett företag utan kan byta ut supportföretag ifall kvalitén inte håller. Detta kräver mer av företagen men kan också underlätta eftersom kunderna kan bidra till lösningar och styra åt vilket håll utvecklingen sker. Allison poängterar att det är inte enbart inom mjukvaruvärlden som detta är en tänkbar modell, även industrier skulle kunna anamma detta men det skulle vara något helt nytt och man skulle alldeles säkert göra misstag och behöva backa och ta nya tag.
  • Glocalisation of continuing education, combining P2PU with Folkbildning (Niklas Karlsson): P2PU står för Peer to Peer University och är en plattform för att hålla kurser på nätet. Niklas hävdar att användningsområdet överlappar Folkbildningens studiecirklar väldigt väl och ställer frågan ifall dessa kan kombineras på ett bra sätt. Studiecirklar används väldigt sällan på distans, den mest vanliga studiecirkeln är någon form av kör vilket svarar för en del av problematiken. Ett annat problem är den sociala biten då studiecirklar ofta bildas av ett gäng bekanta som har ett gemensamt intresse och kan träffas runt ett fikabord. På landsbygden skulle P2PU kunna användas för att driva distanscirklar men problemet ligger nog i att informera om P2PU’s existens.
  • Yabasta, End to End Secure Social Network (Jon Kristensen): Yabasta är embryot till ett nytt socialt nätverk med betoning på personlig integritet och säkerhet. All kommunikation mellan användare sker krypterat och skall ge möjlighet att i efterhand förneka ett meddelandes äkthet samt skydda för att i efterhand kunna knäcka samtliga meddelande ifall en krypteringsnyckel knäcks. Teknologin är intressant men i dagsläget är det endast en tjänst för att skicka meddelanden, i den nära framtiden hoppas Jon kunna lägga till Foto-delning för att göra tjänsten lite mer lukrativ.
  • Securing Servers Using Proactive Measures (Francisco Blas Izquierdo Riera aka Klondike): Det här föredraget var riktigt tekniskt tungt och gick lite för snabbt för att jag skulle hänga med helt. Trots detta var det jag snappade upp intressant. T.ex en ordentlig genomgång av hur stack overflow-attacker fungerar. I övrigt gick Klondike igenom allehanda säkerhets åtgärder som görs i Gentoo Hardened för att förhindra attacker och öka säkerheten…och det är rätt mycket de skyddar emot, tyvärr sänker dessa fixar prestandan en aning och program som gör vissa antaganden kan sluta fungera.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: