Embedded Conference 2012

Förra veckan var jag på Embedded Conference och försökte se vad som händer i branschen. Det mest intressanta i år var de multiprocessor-orienterade föredragen som bland annat talade om metoder att använda OpenCL för att låta FPGA:er utföra beräkningar. Årets keynotes var också spännande med mycket fokus på framtiden om hur prestandan i inbyggda system skall fortsätta växa.

De mest intressanta föredragen i korthet:

Will ARM based FPGA SoC change system design methodology (Tryggve Mathisen): Det mest intressanta i detta föredrag var metoden för att överföra c till HDL mha Xilinx verktyg Vivado. Tanken är att detta skall kunna användas för att flytta beräkningsintensiv kod till FPGA direkt från C. Fördelen med detta är att programmeraren behöver ej vara bekant med FPGAer eller något hårdvarudesignspråk (HDL) utan kan i kompileringssteget välja att kompilera till HDL istället för C. Den C som på ett bra sätt kan konverteras är dock begränsad till statiska objekt, dvs. ingen funktion som använder dynamisk minnesallokering kan genereras.

Keynote – Speed and innovation through architecture (Jan Bosch): Hastighet är den viktigaste aspekten för kommersiell utveckling, att vara först ute med en produkt/tjänst är den viktigaste faktorn. Den stora trenden just nu är att gå från produkter till tjänster samtidigt som dessa tjänster blir mer kundanpassade. Jan poängterade också flera gånger att det är mycket viktigt att kunna mäta vilka delar av produkten/tjänsten som fungerar och vilka som inte gör det. Detta leder till att man kan fatta beslut som är förankrade i verkligheten på ett helt annat sätt.

Standardization for ARM based modules (Wolfgang Heinz Fischer): Wolgang visade sig var en mycket ärlig tysk som direkt proklamerade att standarder är en djungel och det finns egentligen ingen bra standard och det kommer nog aldrig finnas en sådan heller. Dock kan man känna till lite om de existerande standarderna och göra ett någorlunda intelligent val när man bestämmer sig om vilken standard man vill följa. Bland många andra regler specificerade han grundkravet på en standard skall alltid vara att modulen skall kunna boota så fort man slår på strömmen.

OpenCL and hardware accellerator development for FPGA (Stefano Zammattio): Altera presenterade här en väldigt enkel (och framför allt standardiserad) metod att utnyttja FPGA-er som specialiserade parallella beräkningsmaskiner. OpenCL är en industristandard för att lägga över beräkningar i annan hårdvara, traditionellt sett har det varit grafikkort som utnyttjats. Nu kommer dock FPGA-er kunna utföra samma operationer och med ett gränssnitt som programmerare är vana vid.

Keynote – There is still plenty of room at the bottom (Andreas Olofsson): Andreas pratade om den stora framtida utmaningen i att gå från seriella mjukvaror till parallella. Eftersom datorprestanda idag inte längre växer med takt den en gång gjorde måste parallellisering kompensera för den bristfälliga seriella prestandan ifall vi vill att datorkraften skall växa på samma vis som tidigare. Andreas föreslog ett par olika alternativ, bla. en cool men en aning opraktisk lösning med ett kluster med 1024 CPU-kärnor med små inbyggda cacher som kan göra små uppgifter massivt parallella. Oavsett vilken lösning som vinner kommer ordentlig omskolning krävas av mjukvaro-utvecklare för att kunna dra nytta av framtida processor-lösningar.

Etiketter: , , ,

2 svar to “Embedded Conference 2012”

 1. Wenner Says:

  Hej
  Längesedan jag kommenterade. Var var du på konferens?

  Sitter själv på ett Inn i kalifornien. Hör vågornas slag mot klipporna 10m bort. Solen skiner och sommarvarmt väder. Jag och Stina är på sista sträckan av vår USA semeser. Vi startade i Florida och har bilat över hela landet. Södra rutten. Sista anhalten blir San Francisco innan vi flyger hem på onsdag.

  Hur trivs du på jobbet? Du ångrar inte att det inte blev vackra Lkpg?

  Kolla in facebook för resebilder.

 2. akeinexile Says:

  Konferensen var i Stockholm så ingen extravagant resa på något vis. Din semester verkar skön, jag skickar ett mail…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: