En påse Never-stop senare

De två senaste helgerna har jag varit i Lund och njutit av det fantastiska och ofta märkliga filmutbudet som Fantastisk Filmfestival erbjuder. Detta innebär en hel del falafel sena nätter och betygsättning av de visade filmerna. I år bodde jag på Lunds STF-vandrarhemmet som är något så inspirerat som ett tåg-set där rummen är vanliga kupéer (nästan iallafall), resultatet är trevligt boende men en aning trångt. Som vanligt blev det hektiskt och ibland svårt att hinna äta, men det är det värt!

Årets filmutbud var riktigt bra och jag vill starkt rekommendera The Woman, Another Earth och The Beast Pageant. En kort redovisning över de filmer jag såg kommer nedan.

 • The FPJTRO kommer tillbaka till stan för att hämnas sin bror BTRO, och i hooden finns bara ett sätt att göra upp: Beat Beat Revelations (ett dansmatte-spel). Ett av de roligare elementen i filmen är den vrickade slang som uteslutande används i dialogen, det blir mycket Aight och Check a look at.
 • The Scarlet Worm – Detta är en Western-film som följer en barberare som  agerar lönnmördare åt en moraliskt tvivelaktig ranch-ägare. Han har få skrupler men vill samtidigt inte mörda oskyldiga. Filmen fokuserar på att tveksamt uppdrag där den moraliska kompassen bara snurrar.
 • Another Earth – En exakt kopia av jorden dyker upp på himlen, men detta är inte filmens fokus utan använder det som bakgrund till ett gripande drama. En ung tjej med framtiden för sig får sin värld ställd på ände när hon orsakar en trafikolycka som kräver en kvinna och ett barns liv. När hon avtjänat sitt straff är hon fortfarande skuldtyngd och kan inte låta bli att uppsöka mannen som överlevde olyckan.
 • Exit Humanity – Den här Zombie-filmen är annorlunda från de flesta andra i genren,  vad som gör att den sticker ut mest är något så enkelt som att den utspelar sig precis efter Amerikanska inbördeskriget. Edward Young är en krigsveteran vars fru blir zombie-biten och hans son försvinner medan han är ute och jagar. En bitter jakt på sonen, hämnd och inre frid följer.
 • Die Farbe – Denna tyska filmatisering av H. P. Lovecrafts novell med samma namn (Färg bortom tid och rum på svenska) lever inte riktigt upp till mina förhoppningar (som kanske var omotiverat höga). Filmen berättar historien om det som hände när en meteorit slog ner vid en gård på landet, om galenskapen som efterföljde och om den tragedi som familjen närmast nedslaget fick genomlida.
 • Harold’s going Stiff – En brittisk mockumentär om Harold, det första offret för tidig Rigor Mortis. Tidig Rigor Mortis är en sjukdom som orsakar stelhet och i förlängningen tappar offren sin mentala förmåga och i slutskedet blir de våldsamma. Vi följer Harold, hans sjuksköterska och får insikt i deras vardag samt se hur ett eventuellt botemedel tas fram.
 • Little Ghostly Adventures of the Tofu Boy – En sockersöt anime om det lilla spöket Tofu boy (som försvinner ifall han tappar sitt Tofu-block). Efter att ha blivit inlåst i en liten hydda av spökbjörnar i ett hundratal år finner sig Tofu Boy i Tokyo och alla spår av hans spök-kamrater är försvunna och måste givetvis hittas. Dock finns det fortfarande gott om elaka spök-björnar som vill stoppa vår hjälte.
 • The Beast Pageant – Detta var utan tvekan festivalens märkligaste film. Efter att ha levt sitt liv i staden får Abraham en böld som efter ett tag spricker och ut poppar en gitarrspelande och sjungande cowboy. Abraham flyr staden och har äventyr ute i naturen (som inkluderar dansande träd, små människor och den märkliga melonmannen.
 • Milocrorze: a Love Story – Denna Japanska romantiska komedi består av tre kortare historier som lyfts lite av den Japanska charmen som strålar kring de märkliga historierna. Vi möter en hipp dansande förhållande-rådgivare, en naiv pojke och en man som blir samuraj (eller liknande) i jakten på den kvinna som stals ifrån honom.
 • The Woman – Detta var festivalens bästa film, en film så obehaglig och berörande att den fick mig att må fysiskt illa. En man upptäcker en vild kvinna i skogen som han fångar in, låser in i källaren och ska ”civilisera”. Till sin hjälp tar han sin underkuvade familj.
 • Norwegian Ninja – Denna film är baserad på verkliga händelser men förvridna i en febrig tolvårings huvud (enligt regisören) till en spion-ninja historia med mycket lite verklighetsförankning. Den har charmigt dåliga effekter och rolig action.
 • Fright Night – Denna Remake är en väldigt standard mainstream-skräckis med en vampyr som granne och charmiga nördar. Det som drar upp Fright Night’s helhets intryck är David Tennant som spelar den Midori-drickande excentriska Peter Vincent.

Filmer jag skulle ha velat se men som jag missade

 • Hell Driver
 • Bunraku
 • Stakeland
 • Love
Utsikt från vandrarhemmet

Utsikt från vandrarhemmet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: