Gotlands-weekend

I Onsdags förra veckan begav vi oss i Data (min bil (i alla fall när den är snäll, när den är elak kallas den Lore), på Kronobergs mörka vägar, österut mot Oskarshamns färjeterminal.

Elvis, Eels och Joy Division gick varma i bilstereon på resan

Elvis, Eels och Joy Division gick varma i bilstereon på resan

Färjan mot Gotland gick klockan 21.20 och innan 22.00 hade vi somnat på en mjuk soffa i vad som kan ha varit mot fören till. Det var efter vi kört av färjan som äventyret började. Utrustade med kartor och försökte vi hitta till hotellet. Genom smala gränder bar det, upp för backar, runt torg, ner för tidigare nämnda backar. Vägen fram blockerades ofta av enträgna enkelriktat-skylar men fram till Wisby-hotell kom vi strax efter ett på morgonen.

På torsdagen tittade vi oss omkring i Visby, jag köpte ett par hanskar för att hantera den ilskna vinden. Vi fastnade ganska länge i den Botaniska trädgården eftersom min respartner är väldigt fascinerad av träd. Jag klagar dock inte, det är en fin trädgård med en roin man kan klättra omkring på.

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården

På fredagen gick färden mot Högklint och de branta klipporna. Det var disigt och klipporna var hala. Lite läskigt kändes det men jag var ändå tvungen att sätta mig med fötterna över kanten.

Fötter över ännu en kant

Fredagen fick Data (än en gång: min bil)  röra på hjulen ordentligt. Vi åkte upp till Fårö på jakt efter ordentliga Raukar, till skillnad från de andra Raukarna på gotland som enligt mitt res-sällskap bara är wannabees.

Innan raukarna ville vi dock ha något till livs men detta visade sig omöjligt! Vi stannade till vid ett ganska heftigt stängt Créperi och tog lite bilder.

Staket av frysboxar

En trolig undervattensmojäng

När vi väl gett upp på lunch-ställen befann vi oss ute vid Lauterhorn och begav oss genom det karga naturreservatet där mot Langhammar och Gotlands mest kända raukar.

Det karga landskapet kring Lauter

Ett fiskeläge

I langhammar stötte vi på andra turister men de höll sig på sin kant hela tiden och lämnade oss ifred med Raukarna. Raukar är vad jag kan förstå:

ett namn på höga smala stenformationer som är typiska Gotland.

Langhammars raukar

Langhammars raukar

På väg tillbaks var vi jättehungriga och det slutade med att vi köpte mat på ICA och åt i bilen. Helt onyttigt var det nog också, men det var gott. På väg hem åkte vi via Gotlands ostkust och ett stort stenbrott som gav mig känslan av att ha landat i en postapokalyptisk värld.

På söndagen knatade vi runt i Visby igen (denna gång i solsken) och tittade vi in på ett museum som slängde ut oss lagom till att vi skulle bege oss till färjan.

Färgglada träd

Vinkelhake

Det var lite tråkigt att lämna ön men jag blev hur som helst väldigt utvilad, pigg och kreativ. Visby är vacker så här års, lite blåsig och man får räkna med regn men det är helt klart värt det.

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Gotlands-weekend”

 1. Saari Says:

  Vad mysigt det verkar ha varit, fina bilder. Men herregud! Bli överkörd, få cancer/sorkpest/bältros och så leker du daredevil och sätter dig på en klippa 1000 meter över havet! Du är inte rädd av dig käre bror ;)

  Och jag måste erkänna att jag är avundsjuk, tänk att ha varit på Fårö… Ingmar Bergmans hemviste. Suck!

 2. Lena jonsson Says:

  Vackra bilder i synerhet det av de vackra träden och det fina huset!

 3. akeinexile Says:

  Det var fantastiskt fint även om eller möjligtvis tack vare regnet och rusket.

  Saari: Benen var inte lågt utanför så det var inte direkt risk att trilla ner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: