Nyponsoppa

Nypon denna fantastiska skenfrukt. Nypon växer på rosa-arter eller nyponbuskar i folkmun. Nyponbusken är en form av ros och sticks rätt ordentligt om man ger den chansen. När den inte sticks lockar den till sig humlor och bin, river sönder intet ont anande Åkars kläder och (viktigast av allt) producerar nypon.

Nyponen innehåller hinkvis med C-vitamin samt en del A-, D- och E-vitaminer. När jag gick i femman upptäcktes det att nyponens innandöme och frön kliar denna upptäckt ledde till ett par veckor med nypon-krig under rasterna. Detta ledde till att halv klassen var distraherade under lektionerna och sänkte klassens medelinlärningsförmåga med (uppskattningsvis) 4%.

Under rätt förutsättningar förvandlas dock nypon till ett magiskt pulver som när det blandas med varmt vatten förvandlas till nyponsoppa. Nyponsoppa har utöver en god smak varm som kall (och särskilt tillsammans med mandelbiskvier och glass) egendomliga termiska egenskaper.

Ifall man har en mugg med 0.5 l nykokt nyponsoppa som man låter svalna tills den klarar sörpeltestet* tänker man gärna ”Perfekt sval nog att dricka, nu ska det bli gott med en stor klunk!” När man tar den stora klunken upptäcker man att gommen protesterar vilt och försöker hävda att den lagom varma nyponsoppan är skållhet. Lläpparna hävdar fortfarande att den initiella mätningen stämmer och det inte alls är farligt varmt, dessa signaler blandas i hjärnan och för att råda bot på förvirringen skickar den svälj-kommandot till munenheten. Detta resulterar i skållad gom, tunga, hals och den där saken som hänger ner i svalget.

Hur i hela friden kan nyponsoppa hålla 100° C en centimeter under en yta med en temperatur kring 42°C? Kan en så god dryck som nyponsoppa samtidigt var a så ond?

* Man blåser, sörplar (vilket blandar drycken/soppan med luft och sänker dess temperatur när den väl är inne i munnen) och avgör utifrån detta ifall drycken/soppan har en temperatur som inte kräver att munnen behandlas med kylspray efteråt. Proceduren upprepas efter behov.

Etiketter:

4 svar to “Nyponsoppa”

 1. Sandra Says:

  Yeeeeesssss! :)

 2. Mikael Says:

  Vilken klockren och korrekt beskrivning av denna goda dryck. Har tänkt något liknande men inte kunnat få så här bra ord av det! Drycken är lömsk men god!

 3. akeinexile Says:

  De borde ha ”Lömsk men god” som slogan på förpackningen =)

 4. Saari Says:

  Hihi, du skriver på ett sätt som jag skulle kalla ”smygroligt” :D Vi åt nypon- och vaniljglass med fruktsallad igår, det var gott!

  Du har en blogg-award att hämta i min blogg, det kanske är inte är din stil men det är helt valfritt att delta :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: