The best laid schemes o’ mice an’ men…

I somras tipsade One-Minute Astronomer om Dobsonteleskopet, vilket fångade mitt intresse. John Dobson var en man som var mycket intresserad av astronomi och ville att allmänheten skulle få tillgång till ett billigt och bra teleskop för gemene man därför konstruerade han ett eget teleskop. Teleskopet är gjort för att titta på djuprymdsobjekt, dvs. galaxer, stjärnhopar och nebulosor. Dobsons teleskop var inte så innovativt men det utnyttjade en hel del smarta lösningar för att vara (relativt) enkelt att konstruera till ett resonabelt pris. Teleskopet är en relativt grov konstruktion som till större delen består av gjutrör, plywood och lite träreglar (utöver de speglar och okular som krävs). För de som är intresserade finns det ett helt gäng ritningar tillgängliga på webben (till exempel på scopemaking.net och som pdf).

Som titeln antyder har jag en plan (om än en luddig sådan): Fixa delarna som behövs, dra ihop ett gäng vänner över en helg, bygga ihop ett teleskop och sedan åka ut i skogen och testa det.  Ifall man vill vara avancerad kan man även försöka utveckla grundkonceptet och lägga till automatisk-spårning och möjlighet till att montera en kamera istället för okular.

Lens Grinding and Mirrors for Astronomical Telescopes

Lens Grinding and Mirrors for Astronomical Telescopes kanske kan komma väl till pass?

Jag har börjat spana efter de dyrare delarna (speglar och okular) på ebay men har inte köpt något ännu. Är någon intresserad av att delta i ett sådant här projekt fram mot vårkanten?

Etiketter: ,

3 svar to “The best laid schemes o’ mice an’ men…”

 1. johan Says:

  Verkar kul, ruskigt seriöst dock. jag håller mig till 300kronors teleskop i byggsats. :)

 2. Marcus Says:

  Du vet min inställning till detta med teleskopbyggande: JÄTTESKOJIGT!!!11ett
  Detta kan översättas till den något mindre kryptiska frasen: ”Jag är på”.

  Har du någon tanke på (huvud-)spegeldiameter samt brännvidd/fokallängd?

  Det knepigast med bygget är ju egentligen att få det stabilt och rörligt på samma gång. Är det inte det så kommer man inte att se något alternativt bara att se något under en kort stund.

 3. akeinexile Says:

  Jag har inte klurat jättemycket på detaljerna men det ser ut som en sex tums spegel är det som passar bäst prismässigt. Stabiliteten är nog ganska lurig att få till, men det ska nog gå att få till. Jag misstänker att det är bäst att köpa en ordentlig infästning för primärspegeln så att den är stabil och sedan får man jobba för att sekundärspegeln inte ska studsa runt allt för mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: