Fantastisk Filmfestival -09

De senaste två helgerna samt onsdagen förra veckan var jag och såg på Science fiction, fantasy och skräck på Fantastisk Filmfestival i Lund och hann med en hel del intressant film. Det blev stressigt till tåg, sent i säng, löpning mellan salonger och väldigt roligt.

Filmer jag såg:

 • The Box: FFF öppnades med storfilmen The Box, som är en mystisk skapelse. Ett par får hem en låda innehållandes en knapp. De får veta att ifall de trycker på knappen kommer de få 1 miljon dollar samt att en för dom okänd person kommer dö och de har 24 timmar att avgöra ifall de trycker eller inte. Filmen innehåller en hel del intressant kausalitet och jag kan inte rekommendera att se den här när du är trött.
 • Pontypool: Hela filmen utspelar sig på en radiostation där ett lokalt nyhetsprogram får in rapporter om våld och masshysteri. Situationen blir hela tiden mer och mer besynnerlig och radiopratare och tekniker pressas till det yttersta. Jag gillade den här filmen skarpt, den var smart, lite originell och hade en ganska mörk humor.
 • Tormented: Efter att en mobbad pojke tagit sitt liv börjar hans mobbare gå grymma öden till mötes. En brittisk highscool-spökfilm med relativt mycket blod, den får nog inga oscars men var rätt söt och underhållande.
 • Macabre: En klassisk historia (känns det som iallafall), ett gäng ungdomar plockar upp en liftare och skjutsar hem denne för att sedan bli bjudna på mat som tack. Maten är givetvis spetsad och ungdomarna finner sig instängda i väntan på att bli slaktade. Det här är en riktigt blodig (så pass att det är svårt att låta bli att halka) slasher-film som inte är dålig men inte jättebra heller.
 • Vampire girl vs Frankenstein girl: Japansk splatter med massvis av blod är oftast helt otroligt roligt att se och så är fallet här också. Vampyrflickan förför samma kille som vetenskapslärarens dotter har ”reserverat” och en fight resulterar. Men inte förrän vetenskapslärarens dotter dött, förbättrats och återupplivats.
 • The Children: The Children är nog den mest skrämmande film jag sett på tid och evighet. Under julfirande i ett hus avskuret från omvärlden blir barnen plötsligt sjuka och börjar mörda de vuxna en efter en på helt horribla sätt.
 • Master Key: En häxa är på jakt efter möjligheternas nyckel som kan transportera ägaren till valfri parallell verklighet, för att få tag i den tvingar hon Louis-Bernard Lapointe resa in i en parallell verklighet (där designers verkar sakna smak) för att hitta nyckeln. Det här är en ganska behaglig äventyrsfilm som jag tror de flesta kan uppskatta.
 • Triangle: En besynnerlig film som jag inte riktigt fick ihop. Efter att ett gäng ungdomar råkat ut för en mystisk storm fastnar de på ett skepp och saker och ting börjar gå i (överlappande) cirklar. Triangle var skrämmande och väckte mycket tankar, inte heller denna bör ses utan en ganska vaken och skarp hjärna.
 • Edison and Leo: Edison and Leo är en leranimerad film som inte är riktad till barn utan har lite mer vuxna teman. Filmen handlar om Edison och hans son Leo som blir elektrifierad i samband med hans moders död. Filmen har en ganska mörk humor och den är väldigt dramatisk trots att saker och ting överdrivs en del.
 • Romeo & Juliette vs the Living Dead: En riktig B-film som baserar sig på Shakespears Romeo och Julia, fast med en liten tvist…Romeo och hans familj är Zombies och förtär gärna vanliga döda. Trots detta uppstår kärlek enligt pjäsen och kärleken är precis lika förbjuden.
 • Giallo: Dario Argentos senaste film är en något standardiserad thriller med en seriemördare som kidnappar vackra kvinnor och en enslig detektiv som jagar denne. Filmen innehåller rätt mycket tortyrscener som jag tyckte var rätt obehagliga och sedan fick jag inte riktigt ihop handlingen eftersom jag somnade och missade tio minuter i mitten…

Det visades en del roliga kortfilmer under festivalen också, de som verkligen stod ut var Dix och Stapelfahrer Klaus. Dix är en fantastiskt snygg film som visualiserar hur ett tvångstankar kan upplevas medan Stapelfahrer Klaus är en lättsam och mycket rolig informationsvideo om gaffeltrucksrelaterade faror.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

3 svar to “Fantastisk Filmfestival -09”

 1. johan Says:

  Ohhhh, skulle vilja se ”Vampire girl vs Frankenstein girl”! hittar den inte på nätet. Verkar som en ruskigt underhållande rulle :)

 2. akeinexile Says:

  Mycket underhållande men kan nog ha lite väl smal publik för att dyka upp på nätet. Trailer finns på youtube ifall du inte sett den: http://www.youtube.com/watch?v=PaX0CYTZ5E4

 3. johan Says:

  redan sett den, helt underbar :))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: