Flyger med ett leende

Mitt exjobb resulterade i en fungerande magnetometer (efter ännu en exjobbare fixat mina misstag och tweakat i ordning det det hela (sen dess har säkert ännu mer förrändrats)) som efter ett par års tvekan ska sättas i arbete. SMILE (som magnetometern heter) ska flyga med Cascades-2 missionen som i dagsläget endast väntar på rätta vindar, dels på solvindar och dels på att lokala vindar vid raketbasen ska lugna ned sig. Hanna och Tobbe, som doktorerade (och fortfarande doktorerar) på KTHs avdelning för rymd-och plasmafysik när jag gjorde exjobb/jobbade där, är i Toolit (Alaska) där de bland annat ska hjälpa till med att göra lite mätningar från marken under uppskjutningen (ifall jag förstått det hela rätt. Cascades-2 är ett sondraketsexperiment som skall undersöka elektronnederbörd i diskreta norrsken under specifika förhållanden:

”The purpose of the Cascades sounding rocket mission is the investigation of motions and structure of electron precipitation in pre-midnight poleward edge discrete aurora.”

Det är fruktansvärt roligt att saker man en gång var med och arbetade med får flyga på riktigt och eventuellt göra nytta.

Fortlöpande information om Cascades-2 finns att hämta från den officiella hemsidans nyheter och Hannas blogg kan säkert skänka insikter även den.

EDIT: vädret har inte klaffat så uppskjutningen är framskjuten ett par veckor.

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Flyger med ett leende”

  1. Highlights of 2008 « Åke i exil Says:

    […] har också fått bekräftat av min handledare att SMILE genererade en del data under Cascades-2 uppskjutningen, dock är den inte analyserad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: