Julis filmer

Så här tidigt har jag nog aldrig fått klart ett månadens-filmer-inlägg, tur att man har semester ibland!

 • Enigma: Jag har länge varit intresserad av kryptografi och kryptoanalys och trodde den här filmen kunde vara intressant. Filmen är ett ganska lättsmält detektivdrama som utspelar sig under andra världskriget i Bletchley park, Storbritanniens dekrypteringscentral. Filmen handlar väldigt lite om kryptering och ganska mycket om detektivarbete och på det stora hela var den ganska medelmåttig.
 • 300: Ännu en filmadaption av ett av Frank Millers verk, och den är väl sådär. Att jag inte är riktigt övertygad kan ha att göra med att jag inte är jätteintresserad av scener med stora slag (Nej, jag tyckte inte heller att Sagan om konungens återkomst var jättebra heller).
 • This is Spinal Tap: En dokumentär om det påhittade bandet Spinal Tap. Bandet vars trummisar alltid går ett grymt öde till mötes och vars förstärkare går upp till 11! Den här filmen lyckas vara rolig och bjuda på schysst musik vilket alltid är en bra kombination. Filmen driver med rock-kulturen och driver med de flesta klichéer som kan tänkas ha förekommit under 80-talet (och säkert ett par som är helt påhittade).
 • Psycho: Wiii-Wiii-Wiii-Wiii… En klassiker som håller ännu idag. Jag skulle tro att Psycho är Alfred Hitchcocks mest kända film, kanske till viss del på grund av den lite annorlunda kampanjen som Hitchcock startade (Ingen fick släppas in i biosalongen efter filmen hade börjat). Psycho är en jättevälgjord film (vi fick se den berömda duschscenen på bilden i högstadiet som exempel på bra klippning vill jag minnas), där musik och bild skapar en fantastisk stämning.
 • Cykeltjuven: Det här är en livsskilldring som prisats och fått alla möjliga priser, men den är rätt tråkig. En långtidsarbetslös man får jobb som affischerare förutsatt att han tar med sin egen cykel. Här börjar den stackars mannens problem: han har för tillfället ingen cykel, den står på pantbanken och samlar damm. Efter att ha sålt sina sängkläder köper mannen tillbaks sin cykel för att redan första arbetsdagen få cykeln stulen. Här slutar all action, resten av filmen handlar om hur mannen letar efter sin cykel utan lycka och blir mer och mer arg och deprimerad. Jag anser att den här filmen är överskattad, det är en tragisk historia som är ganska långtråkig och inte särskilt välgjord..
 • Stargate Continuum: Årets andra Stargate-film för TV är mycket bättre än den första. Baal har byggt en tidsmaskin och förhindrar att Stargate-programmet påbörjas, Cameron, Carter och Daniel undgår effekterna av historieförändringen och försöker ställa allt till rätta igen. Historien är gamal men genomförandet är mycket bra och filmen är helt klart underhållande och ett måste för alla som gillar Stargate.

Edit: Fixade ett par språkliga tabbar och lade till två saknade filmer.

Etiketter: , , ,

2 svar to “Julis filmer”

 1. noequ Says:

  Håller med om Enigma, den var verkligen inte så särskilt bra. Fick boken av föräldrarna ett par år innan filmen kom ut. Boken är väldigt bra medan filmen inte är särskilt bra, som det brukar.

 2. akeinexile Says:

  Aha, då kanske man ska ta och se om man kan hitta boken då. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: