Filmer sedda under april

I april blev det totalt fem filmer sedda varav två var anime-filmer. Att 40% var anime anser jag vara en statistisk anomali och ingen trend eller tendens.

 • The Lady Vanishes: Detta är något så ovanligt som en komedi regisserad av Alfred Hitchcock, och den är riktigt rolig. Handlingen utspelar sig mestadels ombord på ett tåg på väg från en namnlös Mellaneuropeisk ort till London, när en kvinna upptäcker att den äldre dam, som tidigare hjälpt henne (efter en olycklig incident med en fallande sten) ombord på tåget, är spårlöst försvunnen. Vad värre är: ingen verkar ha sett den försvunna damen. Styrkan i den här filmen är de fantastiska karaktärerna, ett bra exempel på detta är de två britterna som tar kricket på blodigt allvar och knappt pratar om något annat under hela filmen.
 • Nausicaä of the Valley of the Wind: En av anime-film av ganska hög kvalitet från 1985. Filmen utspelar sig ”efter katastrofen”. Ett stort krig har sargat världen och människor försöker överleva så gott det går i små skyddade bosättningar, samtidigt som naturen gör sitt bästa för att återhämta sig. Filmen har ett ganska tydligt miljötema. (Och det är ungefär här jag går upp i ledningen i tävlingen Sveriges största underdrift)
 • Bonnie and Clyde: Bonnie and Clyde är en skildring av ett rånargängs liv. Den är ärlig och ganska smutsig och man känner verkligen för huvudpersonerna, detta till trots glorifieras inte rånarlivet. Det är en gripande film men jag är inte säker på att den lever upp till sin kultstatus
 • Kin-Dza-Dza: En knepig science fiction-film från glada Sovjet, ja varför inte? Två män finner sig helt plötsligt mitt ute i en öken på en annan planet. Planeten är dyster och dess kultur upplevs smått bisarr. Här är tändstickssvavel hårdvaluta och man skall huka sig för män med röda byxor. Hela filmen genomsyras av kritik mot kapitalismen på ett sådant vis att det till och med är uppenbart för mig. Filmen är skum men helt klart sevärd.
 • Howl’s moving castle: Det här är en episk, spännande och magisk animerad film av Studio Ghibli. Jag är väldigt svag för Studio Ghiblis filmer, de är alltid bra, passar så väl gammal som ung och lyckas alltid beröra publiken. Den här filmen är inget undantag och är väl förtjänt av sin plats på IMDBs topplista över science-fiction-filmer!

4 svar to “Filmer sedda under april”

 1. J Says:

  Jag älskar Howl’s moving castle. Men jag är ju å andra sidan väldigt förtjust i anime..

 2. akeinexile Says:

  Jag brukar också tycka om anime även om jag tycker det finns en hel del som inte är bra…men så är det med alla typer av film så =)

 3. J Says:

  Om du inte sett Whisper of the heart, se den. Den är fin.

 4. akeinexile Says:

  Jag har inte sett den men jag ska ta och kolla upp den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: