Ghosts

Nine Inch Nails har släppt sin nya samling ”Ghosts I-IV” varav första delen är licensierad under Creative Commons ”all non-commercial”-licens och är utlagd på the piratebay av bandet själva. Det finns även en ”bok” tänkt att följa med albumet för gratis nedladdning här.

Albumet består av 36 spår med instrumentala låtar. Jag har bara lyssnat igenom del 1 men jag tycker att det låter riktigt bra och kan nog passa som bakgrundsmusik under någon kommande arbetsdag. Trent Reznors säger följande om albumet:

I’ve been considering and wanting to make this kind of record for years, but by its very nature it wouldn’t have made sense until this point. This collection of music is the result of working from a very visual perspective – dressing imagined locations and scenarios with sound and texture; a soundtrack for daydreams.

Jag tycker om det alternativ som bandet ger till de som vill köpa hela samlingen:

  • $5 för att ladda ner albumet som mp3, FLAC eller Apple Lossless (samtliga alternativ är DRM-fria).
  • $10 för 2-CD-versionen av albumet.
  • $75 för ”Deluxe Edition” som förutom CD-skivorna innehåller bl.a. en Bluray-skiva
  • $300 ”Ultra-Deluxe Limited Edition” som innehåller (för att citera Smaklösa) ”en hel del mycket”. Men den är slut så ni slipper köpa den.

Både nedladdnings-alternativet och CD-alternativet har en rimlig prislapp, de andra två alternativen är jag nog inte en tillräckligt stor NIN-fanatiker för att uppskatta. Det rimliga priset och den fördelaktiga leveransformen av det digitala materialet kan ha att göra med att inget skivbolag är inblandade i processen utan det är bandet som hanterar det hela och därmed får all vinst (eller får stå för alla utgifter).

Jag hoppas att fler stora band går förbi skivbolagen och använder den här modellen, det känns tryggt att veta att pengarna jag betalar går till artisten och inte fastnar i skivbolagets byråkrati.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: